Cinstiti crestini.mp3

Pentru vedea noile activități ale copiilor din parohia Foleștii de Sus, vizitați : http://parohiafolestiidesus.alegescoala.ro

Vizitați site-ul Protoieriei Horezu : http://www.protoieriahorezu.ro

 ,, Nedeița junior ”

                      S-a înființat și grupul de joc și dans ,, Nedeița junior ” din data de 5 octombrie 2013, sub îndrumarea preotului paroh Vasile-Emanoil Găman, Maria-Liliana Găman .

Noile grupe de copii din proiectul ,,Hristos împărtăşit copiilor ,,

2013-2014

Noi lucrări              

    După data de 15 septembrie 2012 s-au început lucrările de construcție a bucătăriei și de modernizare a șopronului prăznicar în vederea transformării acestora în așezământ social. Ajutorul financiar pentru noua clădire a fost din partea Primăriei Tomșani prin Consiliul de administrație condus de primarul Dumitru Pearcu, în mare parte, de senatorul Remus-Daniel Nițu, de preotul paroh Vasile-Emanoil Găman, de preotul coslujitor  Ion Găman și enoriașii parohiei. Centrul Social Foleștii de Sus, s-a finalizat în luna ianuarie 2016 și cuprinde în componeța sa o bibliotecă, o sală de lucru pentru activitățiile culturale ce se desfășoară cu copiii din parohie, o bucătărie echipată cu obiectele necesare, o sală în care se găsesc cuptoarele pentru gătit, o sală de servit și un wc de serviciu.

            Modernizarea șopronului prăznicar s-a făcut la inițiativa unui grup de enoriași conduși de preotul paroh Vasile-Emanoil Găman, Ion Georgescu, Ion Bogdănescu și epitropul Gheorghe Bărbulescu și au constat în : schimbare acoperiș din plăci de azbociment cu tablă lindab, montare lambriu din plastic pe pereții interiori, schimbarea meselor și a canapelelor.

        De asemenea, la inițiativa părintelui coslujitor Ion Găman și apreotului paroh Vasile - Emanoil Găman și cu susținerea Consiliului Popular dar și al enoriaților, începînd cu anul 2014 și sfârșitul lui 2015, s-a construit și la biserica filială Bălțățeni un nou Centru Social pentru nevoile și folosul enorișilor.

                                                  

                                                      Concurs, „Bucuria de a fi creștin”


             Ieri, 25 aprilie 2013, 43 de elevi din Protopopiatul Horezu au îmbrăcat straie populare şi şi-au mărturisit credinţa. Copiii au participat la etapa pe protopopiat a concursului „Bucuria de a fi creştin”, care s-a desfășurat în sala de conferințe a protoieriei.

               La concurs au participat copii din 9 de parohii, printre care și copiii din parohia Foleștii de Sus din cadrul proiectului ,,Hristos împărtășit copiilor,, . Au fost nouă premiați cu locurile  I, II, III , pe fiecare secțiune și toţi copiii, atât premiații cît și ceilalți copii, au primit diplome de participare,premii în cărți şi icoane și la sfârșit dulciuri. Dintre cei nouă premiați, doi au fist din parohia Foleștii de Sus, Văduva Diana  - Elena premiul III, la secțiunea muzicală și Albu Elena – Verania, premiul II laSecțiunea poezie.            

                Juriu a fost format din resposabilul de cateheză pe protoieria Horezu, părintele Protopop, un preot doctorand, un profesor de română și un professor de muzică,artă și cultură.
                Concursul, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române cu prilejul anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, s-a desfăşurat pe trei secţiuni. Protopopiatul Horezu va fi reprezentat la etapa pe Arhiepiscopia Râmnicului a concursului de trei elevi.
Etapa pe eparhie a concursului „Bucuria de a fi creștin” se va desfăşura în perioada 6-12 mai. Câștigătorii vor fi premiați la Patriarhie, la praznicul Sfinților Împărați.

Pregătirea spirituala a copiilor pentru Praznicul Învierii Domnului în Parohia Foleştii de Sus


Miercuri, 3 Aprilie 2013

Astăzi, 3 aprilie 2013, toţi copii şcolii gimnaziale Foleştii de Sus, com. Tomşani, jud. Vâlcea, din Parohia Foleştii de Sus au fost îndrumaţi de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor la biserica parohială, unde au fost aşteptaţi de părintele paroh Vasile-Emanoil Găman. Aici s-au purtat sub titlul „Ora de cateheză” dialoguri pe tema momentelor importante din viaţa şi activitatea Mântuitorului Iisus Hristos de la Sâmbăta Floriilor până la Duminica Învierii și legătura deosebită dintre marea Taina a Învierii și mântuirea noastră.

Prima parte a orei de cateheză a fost susținută de Prof. Liviu-Bogdan Tudor iar partea a doua de către Părintele Vasile-Emanoil Găman care a completat cu explicarea Sfintelor Taine a Spovedaniei și a Împărtășaniei ca necesități clare și obligatorii pentru fiecare creștin ortodox pentru a intra în Împărăția Cerurilor, deschisă de Mântuitorul Iisus Hristos după Înviere. După aceste dialoguri s-a săvârşit Taina Sfintei Spovedanii. Toţi copiii au fost profund impresionaţi de valoarea şi importanţa acestor două Sfinte Taine, deoarece dialogurile teoretice au fost îmbinate cu practica liturgică.

La final copii au primit câte o cărticică de rugăciuni și îndemnul de a fi mai buni, mai cuminți și mai ascultători, atât față de părinți cât și față de dascălii lor.

Festivalul de obiceiuri și tradiții românești ediţia  I

Vineri 29 martie 2013

 

                  Vineri 29 martie 2013 , la Biblioteca Județeană Vâlcea,  s-a desfăşurat ediţia  I a Festivalului de obiceiuri și tradiții românești , la care a participat formația de muzică populară ” Dimofilis ” din cadrul proiectului ” Hristos împărtășit copiilor ” a parohiei Foleștii de Sus.

În cadrul spectacolului şi-au dat concursul : Alexandru Popescu - clape şi voce
Elvis Bogdan - saxofon
Narcis Narcis - chitară acustică

Teodorescu  Daciana - chitară acustică

Diana Văduva - voce

                  Lăsatul secului - Datina "Mătăuzului"

                        Duminică seara,17 martie 2013, de lăsatul secului, în Parohia Foleştii de Sus, în urma unui parteneriat între Biserică, Primărie şi Şcoală, în faţa Căminului Cultural Foleştii de Sus, a avut loc un concert de muzică populară şi folk, susţinut de formaţia "Dimofilis", ce are în componenţă elevi angrenaţi în Proiectul "Alege Şcoala!", formaţie coordonată de preotul paroh Vasile-Emanoil Găman. Concertul a avut drept scop, reînvierea tradiţiei "Mătăuzului" în spiritul autentic al moşilor şi strămoşilor noştri, care se adunau în număr foarte mare în jurul unui foc, simbol al unităţii creştine, în spiritul arderii (uitării sau lăsării) păcatelor şi grijilor trupeşti şi începutul îngrijirii sufletului în următoarele 40 de zile de post şi rugăciune pentru întâmpinarea în curăţire desăvârşită a Patimilor şi Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii.
În cadrul spectacolului şi-au dat concursul : Alexandru Popescu - clape şi voce
Elvis Bogdan - saxofon
Narcis Narcis - chitară acustică
Mihaela Văduva - voce
Diana Văduva - voce
Pr Emanoil Găman - chitară semiacustică
Dan Şerban - sunet

 Ultima repetiţie pentru  concertul de "Mătăuz" 

                 Astăzi, 16 martie 2013, între orele 15.00 şi 20.00, a avut loc ultima repetiţie a formaţiei de copii "Dimofilis" din cadrul Proiectului ,"Alege Şcoala!", pentru spectacolul în aer liber de la Căminul Cultural Foleştii de Sus, cu prilejul lăsarii secului, cunoscut în tradiţie ca "Mătăuzul mare".
  Concert de Colinde de "Colindeţe"   
          

Pe 23 decembrie 2012 s-a reînfiinţat datina "de Colindeţe", cu colinde, în faţa Căminului Cultural Foleştii de Sus, unde s-au cântat colinde şi s-au recitat poezii de Crăciun, de către corul "Aghiofilia" al Parohiei Foleştii de Sus.

   Sâmbătă, 15 decembrie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala de festivităţi a Căminului Cultural din comuna Tomşani, judeţul Vâlcea, s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a Concursului interjudeţean „Marea Taină a Naşterii Domnului”, închinat praznicului Naşterii Domnului. 

Evenimentul aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului şi Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea a fost organizat de către Primăria Tomşani, Consiliul Local, Şcoala Gimnazială - Comuna Tomşani şi Parohia Foleştii de Sus.

Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: Secţiunea de creaţie plastică și secţiunea de scenete şi interpretare corală.

Profesorul Liviu-Bogdan Tudor, profesor de religie la Școala din Gimnazială - Tomșani a fost coordonatorul concursului.

La acest frumos concurs a participat şi corul "Aghiofilia" al Parohiei Foleştii de Sus din cadrul proiectului "Alege Şcoala!". 

25 Decembrie 2011

În ziua cea mare a Praznicului Naşterii Domnului, 25 decembrie 2011, parohia Foleştii de Sus a trăit momente de mare bucurie duhovnicească, atât în timpul săvârşirii Sfintei Liturghii, cât şi imediat după aceasta, deoarece toţi enoriaşii din biserică împreună cu cele două grupuri de colindători, copiii de la Şcoala cu clasele I-VIII Foleştii de Sus şi Corul "Aghiofilia" al Centrului de Cateheză al Parohiei Foleştii de Sus, au cântat colinde, cântece din suflet pentru marea sărbătoare, Naşterea Fiului lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, într-un staul din Betleem pentru mântuirea noastră. 

              Bucuria a fost împlinită în momentul în care Moş Crăciun a dăruit cadouri, atât copiilor care au fost la Sfânta Liturghie, cât şi enoriaşilor nevoiaşi din parohie.

17 Decembrie 2011

               Sâmbătă, 17 decembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala de festivităţi a Căminului Cultural din comuna Tomşani, judeţul Vâlcea, s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Concursului interjudeţean „Marea Taină a Naşterii Domnului”, închinat praznicului Naşterii Domnului.
Evenimentul aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului şi Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea a fost organizat de către Primăria Tomşani, Consiliul Local, Şcoala cu clasele I-VIII Tomşani, Şcoala cu clasele I-VIII Foleştii de Sus şi Parohia Foleştii de Sus.
Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: Secţiunea de creaţie plastică și secţiunea de scenete şi interpretare corală.
La prima secţiune au participat cu lucrări şcoli, cadre didactice, elevi şi preşcolari din judeţele Vâlcea, Arad, Deva, Oradea şi Maramureş. La secţiunea a II-a au participat grupuri de copii şi tineri de la următoarele şcoli: Şcoala cu clasele I-VIII Bărbăteşti, Şcoala cu clasele I-VIII Cârstăneşti; Şcoala cu clasele I-VIII Drăgoieşti; Şcoala cu clasele I-VIII Alunu; Şcoala cu clasele I-VIII Cernişoara; Şcoala cu clasele I-VIII Vaideeni; Şcoala cu clasele I-VIII Foleştii de Sus; Şcoala cu clasele I-VIII Tomşani şi corul „Aghiofilia” al Parohiei Foleştii de Sus.
La final Moş Crăciun a împărţit daruri la toţi participanţii.
Despre acest eveniment ne-a oferit mai multe informații prof. Liviu-Bogdan Tudor, profesor de religie la Școala din Tomșani, coordonatorul concursului: „Scopul acestui concurs este acela de a ne reînvia sentimentele frumoase ale sărbătorilor de iarnă, de a reînvia conştiinţa noastră morală şi a învăţa să fim mai buni în preajma marii minuni a Întrupării Domnului. Observăm în jurul nostru cum toate tradiţiile şi obiceiurile legate de Naşterea Domnului se şterg cu o repeziciune de neimaginat. Prin acest concurs încercăm o punere în valoare şi în inima elevilor a acestor tradiţii şi obiceiuri”.

 1 Martie 2011 a fost ziua din care s-au început meditaţii de chitară cu un număr de şapte copii.

"Cântecul care te cheamă la Rugăciune"- Măldăreşti - 2010

                     Joi, 9 septembrie 2010,  la Biserica "Naşterea Maicii Domnului", din comuna Măldăreşti, judeţul Vâlcea s-a desfăşurat, ediţia a VII-a a Concursului naţional de Toacă, intitulat "Cântecul care te cheamă la Rugăciune". 
După Sfânta Liturghie ş-au desfăşurat probele Concursului. Organizatorul şi moderatorul evenimentului, părintele Ion Popescu.
Juriul a fost alcătuit din preoţi şi profesori universitari de muzică religioasă şi laici, prezidat de Părintele Prof. Dr. Vasile Grăjdean, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu. 
La eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
     La concurs au participat şi trei copii din Parohia Foleştii de Sus care au primit menţiune:Bogdan Elvis-Sorin,Vâlcu Narcis şi Zarioiu Ştefan.
Corul "Aghiofilia"

            Din 1 noiembrie 2009 s-a înfiinţat corul "Aghiofilia" (iubirea de cele sfinte) în cadrul proiectului "Hristos Împărtăşit copiilor" şi a participat la cele două festivaluri din acest an, după cum urmează: Festivalul de "Obiceiuri şi colinde de Crăciun", organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului pe data de 14 decembrie, şi pe data de 18 decembrie, la Concursul interjudeţean de colinde şi obiceiuri "Marea Taină a Naşterii Domnului", organizat de Primăria Tomşani în parteneriat cu Şcoala Generală Tomşani, coordonatori principali fiind Liviu-Bogdan Tudor,  profesor de religie şi Maria Teodorescu, directorul Şcolii Tomşani.
 Coordonatorii grupului: Preot
Vasile-Emanoil Găman şi Învăţător Mioara Paraschiva.
 Hristos împărtăşit copiilor

            În prezent se derulează în parteneriat cu Primăria Comunei Tomşani. Spaţiul de desfăşurare al activităţilor momentan se află în sala bibliotecii a căminului cultural din satul Foleştii de Sus, începând cu data de 25 octombrie 2009.
Pe data de 7 noiembrie a avut loc la Sala Bibliotecii din Căminul Cultural  Foleştii de Sus, Prezentarea proiectului "Hristos împărtăşit copiilor" şi inaugurarea Centrului de Cateheză pentru copii - Foleştii de Sus, în prezenţa Părintelui Inspector Mihail Pretorian - reprezentantul Episcopiei Râmnicului, Părintele Arhidiacon Liviu Găman - Reporter-corespondent al Televiziunii Trinitas, Domnul Dumitru
Pearcu, Primarul Comunei Tomşani, primărie parteneră în proiectul "Hristos împărtăşit copiilor", Domnul Liviu-Bogdan Tudor, profesor de religie  şi Doamna învăţătoare Mioara Paraschiva, parteneri în viitorul proiect "Obiceiuri şi colinde de Crăciun", părinţii copiilor implicaţi în proiect şi copiii.
Reparaţii Biserică şi Casa Parohială

- Din data de 28 octombrie 2009 s-au întrerupt lucrările la casa parohială din lipsă de fonduri.

- În Prezent se lucrează la un proiect pentru copii şi anume construcţia unui spaţiu de joacă şi teren de sport cu iarbă sintetică şi se aşteaptă finalizarea formalităţilor prin acţiune în instanţă pentru a dobândi actele de proprietate ale terenurilor bisericii pentru a demara lucrările pentru construcţie. 

- Pe data de 20 mai 2010 s-au început lucrările la Monumentul Eroilor din Parohia Foleştii de Sus şi s-au finalizat pe data de 10 august 2010 .


 
Make a Free Website with Yola.